Over

De spannendste escape room van Amsterdam: Bijlmerbajes Ontgrendeld

Let op: Wegens de sloop van de gevangenis is escape room Bijlmerbajes Ontgrendeld definitief gesloten.

Wat was Bijlmerbajes Ontgrendeld?

In 2016 werd de Penitentiaire Inrichting Overamstel gesloten voor gedetineerden. De gevangenis, in de volksmond beter bekend als “de Bijlmerbajes”, zou gesloopt worden en moest plaats maken voor een hippe nieuwe buurt. We besloten om de loodzware deuren van deze historische plek een eerste en laatste keer te openen voor het publiek.
Escape room Bijlmerbajes Ontgrendeld biedt een unieke kans om te ervaren hoe het leven was in deze echte gevangenis.

In 1978 werden de eerste gedetineerden opgesloten in de Bijlmerbajes. De bajes stond bekend om haar (toen) ultramoderne, sociale aanpak als het aankomt op gevangenschap. Het gebouw werd ontworpen zonder tralies voor de ramen. Gevangenen hadden hier binnen aanzienlijk meer privileges dan in welke gevangenis ter wereld. Er werden extravagante feesten gegeven om de sfeer onder de gevangenen te bevorderen. Het personeel organiseerde modderworstel-competities en optredens van professionele strippers. Er traden zelfs wereldberoemde Nederlandse artiesten als Herman Brood op binnen deze muren.

De gevangenis werd dan ook liefkozend “Hotel Bijlmerbajes” genoemd. Maar een gevangen man of vrouw zal altijd proberen om de weg naar de vrijheid te vinden. Zodoende kent iedere Amsterdammer de verhalen van de spectaculaire ontsnappingspogingen die hier hebben plaatsgevonden.

En nu is het jouw beurt. Laat je vrijwillig opsluiten in de cellen van de Bijlmerbajes en ervaar het leven van achter de lamellen. Leer de meest spraakmakende figuren kennen die het grimmige leven binnen de gevangenismuren kleurden.

De herinneringen van de monumentale Bijlmerbajes zijn vertaald tot een avontuur waarin jij de sleutel bent tot de vrijheid. Je moet denken als een doorgewinterde bajesklant om te kunnen ontsnappen uit het cellencomplex.

Bijlmerbajes Ontgrendeld biedt plek voor 5 tot 10 gevangenen per spel. Een spel duurt 60 minuten. Iedere gevangene start in een eigen cel om uit te ontsnappen. De cellen hebben één ding gemeen: de deur zit op slot, maar ieder slot zal op een unieke manier opengemaakt moeten worden. Na ontsnapping uit eigen cel komt het aan op teamwork. Perfect voor een vriendengroep, bedrijfsuitje of familiedag! Lukt het jullie om op tijd uit het cellencomplex te ontsnappen?

Deze Amsterdamse escape room was slechts tijdelijk geopend. We openden onze deuren op 20 mei 2017, en sloten definitief op 27 januari 2019. Binnenkort verdwijnen de iconische torens van het Amsterdamse huis van bewaring voor eeuwig van de horizon.